Οι εκτιμήσεις του κλιμακίου της τρόικα που επισκέφθηκε τη χώρα μας για τη μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του μνημονίου, οι προτεραιότητες που τίθενται για το επόμενο διάστημα, οι εντολές του υπουργείου Οικονομικών για ελέγχους σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία και Δήμους, οι αντιδράσεις σε ενδεχόμενη μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η πορεία του Χρηματιστηρίου και η κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο, καθώς και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό τύπο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Στην πρίζα για... ηλεκτροσόκ. Προειδοποιεί ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ότι θα κατεβάσουν τους διακόπτες".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "για απεργία διαρκείας και μπλακ άουτ σε όλη τη χώρα προειδοποίησε χθες τους "συντρόφους" βουλευτές ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος, σε μία προσπάθεια του ισχυρότερου συνδικάτου της χώρας να πολιτικοποιήσει το θέμα πώλησης μονάδων της ΔΕΗ που έθεσε η τρόικα και να διεμβολίσει τη συνοχή της κυβέρνησης. "Ούτε εργοστάσια πουλάμε ούτε ενέργεια στην τιμή κόστους στους αεριτζήδες. Σε όλα υπάρχουν όρια", προειδοποιούν οι συνδικαλιστές εν όψει κυβερνητικών αποφάσεων και λένε ότι θα φτάσουν στα άκρα για χάρη των καταναλωτών".
Η ΑΥΓΗ: "Βαρέλι δίχως πάτο".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "Μίνι Μνημόνιο η έκθεση προόδου που παρέδωσε η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών για απελευθέρωση επαγγελμάτων, αγορών και ιδιωτικοποιήσεις. Νέο Μνημόνιο από φθινόπωρο με τα πρόσθετα μέτρα για το 2011. "Δεν αντέχει η κοινωνία, δεν θα αντέξει και η κυβέρνηση", λένε στο ΠΑΣΟΚ".
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σίγουρη και η δεύτερη δόση του δανείου των 9 δισ. Μετά και τις τελευταίες μας εξετάσεις στην Τρόικα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "εξασφαλισμένη είναι η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου των 9 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ, μετά την καταγραφή των αποτελεσμάτων της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, ωστόσο οι "κηδεμόνες" της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αφήνουν "ανοιχτά μέτωπα" τα οποία πρέπει να έχουν περιοριστεί όταν επανέλθουν τον Οκτώβριο".
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αλαλούμ με τα αυθαίρετα. "Σαφάρι" για τα πρόστιμα από την κυβέρνηση, αλλά μισόλογα για το τι μέλλει γενέσθαι".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με μειώσεις των προστίμων επιχειρεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος τις ασφυκτικές πιέσεις τις οποίες δέχεται από περίπου 700.000 ιδιοκτήτες σε όλη την Ελλάδα για ρύθμιση του χρονίζοντος προβλήματος των αυθαιρέτων. Σε ένα επόμενο στάδιο η λύση θα δοθεί μέσα από τους δασικούς χάρτες τους οποίους ετοιμάζει το υπουργείο".
ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μετά τον διαχειριστικό έλεγχο... Καταιγίδα λουκέτων σε δημοτικές επιχειρήσεις, ΤΕΙ και άλλους Οργανισμούς που έχουν γίνει εκτροφεία σκανδάλων".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "από εξονυχιστικούς διαχειριστικούς ελέγχους - με μία δρακόντεια εντολή του υπουργού Οικονομικών - αποφασίστηκε να περάσουν τα σεσημασμένα από δεκάδες καταγγελίες τα "εκτροφεία της διαφθοράς και των σκανδάλων": ΤΕΙ, νοσοκομεία, δημοτικές (μεταξύ αυτών και του Δήμου Θεσσαλονίκης) και άλλες επιχειρήσεις υπαγόμενες σε Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, που τίθενται στο στόχαστρο των επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών και από το "κόσκινο" των φακέλων που αφορούν την αμαρτωλή πολιτεία των στελεχών που πέρασαν από τα πόστα διοίκησής τους προεξοφλείται ότι θα βγουν δεκάδες -αν όχι εκατοντάδες- λαβράκια".
ΤΟ ΒΗΜΑ: "Με ιταλό "λομπίστα" η επιστροφή στις αγορές. Η κυβέρνηση προσλαμβάνει τον Τομάζο Πάντοα Σκιόπα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "την ομαλή επιστροφή της στις αγορές επιχειρεί να δρομολογήσει η κυβέρνηση βλέποντας τους δημοσιονομικούς δείκτες να ακολουθούν θετική πορεία. Έπειτα από πολύμηνες παρασκηνιακές διεργασίες και συζητήσεις με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, το πρωθυπουργικό επιτελείο φαίνεται ότι καταλήγει στον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, ένα πρόσωπο με διασυνδέσεις στο ευρωπαϊκό και στο διεθνές τραπεζικό σύστημα. Εξάλλου, η τρόικα θεωρεί επιτακτική ανάγκη τη σύντομη επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές".
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ηλεκτρο...σοκ σε χιλιάδες νοικοκυριά. Εντολή τρόικας για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μετά το προσωρινό πάγωμα των τιμολογίων της ΔΕΗ λόγω της δίμηνης αναστολής της ρήτρας καυσίμων, το φθινόπωρο η κυβέρνηση προγραμματίζει μαζί με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας την αύξηση των τιμολογίων μέχρι και 40%".
ΕΘΝΟΣ: "Έφοδος ΣΔΟΕ στα δημόσια νοσοκομεία. Από κόσκινο προμήθειες, εξοπλισμοί και υπερτιμολογήσεις υλικών".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εφόδους σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία ξεκινάει το ΣΔΟΕ μετά από καταγγελίες για εκτεταμένα κρούσματα κακοδιαχείρισης. Σύμφωνα με πληροφορίες... ράμπο του Σώματος θα εστιάσουν τους ελέγχους τους σε αδιαφανείς προμήθειες, υπερτιμολογήσεις υλικών και "δωράκια" σε γιατρούς προκειμένου να επιλέξουν συγκεκριμένες εταιρείες υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού".
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Χωρίς σημαία δημόσια κτίρια στην Θράκη! Εδώ και ένα μήνα έπαψε το εθνικό σύμβολο, η γαλανόλευκη, να κυματίζει στην Κοινότητα Οργάνης και σε παράρτημα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "είναι τυχαίο το γεγονός ότι η σημαία μας "έκανε φτερά" σε δύο δημόσια κτίρια στην Θράκη; Μήπως έχει σχέση με την επίσκεψη του αναπληρωτή Πρωθυπουργού της Τουρκίας στον Εχίνο; Τις έβγαλαν για να μην ερεθιστεί στο αντίκρισμα της ή αυτά είναι μέσα στα συμφωνηθέντα στην Αθήνα μεταξύ Παπανδρέου - Ερντογάν;"
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Νέα καταιγίδα φόρων ξεζουμίζει τα νοικοκυριά. Προϋπολογισμό ρουφοαίμα ετοιμάζει ο Γ.Α.Π. με εντολή της Τρόικας".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η Κυβέρνηση κατ' εντολή της Τρόικας προετοιμάζει προϋπολογισμό που προβλέπει νέα δέσμη πρόσθετων φόρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ με στόχο να μειωθεί το έλλειμμα. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι έμμεσοι φόροι θα αυξηθούν κατά 2,58 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ οι άμεσοι κατά 1,93 δισεκατομμύρια".
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ομολογούν το "ψαλίδι" στη βασική σύνταξη των 360 ευρώ. Σάλος από την αποκάλυψη του "Ελεύθερου Τύπου" για τον κυβερνητικό εμπαιγμό των ασφαλισμένων".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "σωρεία αντιδράσεων προκάλεσε το χθεσινό αποκλειστικό πρωτοσέλιδο του Ελεύθερου Τύπου, βάσει του οποίου από τη δεύτερη και πιο ενδελεχή ανάλυση του νέου ασφαλιστικού νόμου προκύπτει ότι από το πλήρες ποσό της βασικής σύνταξης των 360 ευρώ όσοι συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά θα λαμβάνουν κάποιες δεκάδες ευρώ για κάθε έτος ασφάλισης που θα έχουν συμπληρώσει από το 2011 και μετά".
ΕΣΤΙΑ: "Τεράστιες απώλειες από την απεργία. Μία εβδομάδα χαμένη για την οικονομία".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "το δικαίωμα της απεργίας θεωρείται "ιερό" και έτσι κανένας δεν τολμά να μιλήση για τις συνέπειες των απεργιών. Πράγματι, το Σύνταγμα κατοχυρώνει το δικαίωμα αυτό. Αν όμως είχε επίγνωση η κοινή γνώμη ότι στην χώρα μας χάνεται ίσως και πάνω από το 2% του ετήσιου ΑΕΠ, εξ αιτίας των απεργιών, των πορειών, των διαδηλώσεων, του κλεισίματος των δρόμων και των καταλήψεων (που δεν προβλέπονται φυσικά στο Σύνταγμα), θα διεμορφούτο διαφορετική αντίληψις για το όλο θέμα".
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Στο μικροσκόπιο οι σπατάλες. Διαχειριστικός έλεγχος από το υπουργείο Οικονομικών σε νοσοκομεία, ΟΤΑ και ΤΕΙ".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "διαχειριστικό έλεγχο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα διενεργήσει το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποκατασταθεί η διαφάνεια και να παταχθεί η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Ήδη χθες, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου διέταξε τη διενέργεια δέκα ελέγχων σε νοσοκομεία, δημοτικές και άλλες επιχειρήσεις του Δημοσίου και ΤΕΙ σε συνεργασία με τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και το ΣΔΟΕ". Ο ΛΟΓΟΣ: "Ασφυκτικές πιέσεις για αλλαγές. Δαπάνες και ΔΕΚΟ στο μικροσκόπιο της τρόικας". Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ασφυκτικές πιέσεις του κλιμακίου της Τρόικας για νέες δομικές αλλαγές με χρονοδιάγραμμα μέχρι το φθινόπωρο και περαιτέρω εξειδίκευση των σκληρών μέτρων που έχει ήδη συμφωνήσει μέσω του Μνημονίου η κυβέρνηση".
ΤΑ ΝΕΑ: "Κλειστά επαγγέλματα: Το αίνιγμα με το άνοιγμα. Άλλα λένε οι εκθέσεις της ΕΕ και άλλα λένε οι αριθμοί".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "φουντώνει η αντιπαράθεση ενόψει της διαμόρφωσης του νομοσχεδίου για το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων. Ενώ οι εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας κάνουν λόγο για εξοικονόμηση ως και 4 δισ. ευρώ το χρόνο, τα στοιχεία για τη λειτουργία των υπό απελευθέρωση κλάδων στις άλλες χώρες της Ευρώπης δείχνουν ότι στις περισσότερες περιπτώσεις ισχύουν σχεδόν οι ίδιες προϋποθέσεις που προβλέπονται και στη χώρα μας για την εξάσκηση των συγκεκριμένων επαγγελμάτων".
Η ΝΙΚΗ: "Στάση πληρωμών στην εξώπορτα του ΙΚΑ. Ρουφήχτρα 16 δισ. ευρώ εξοντώνει 2,2 εκατομμύρια ασφαλισμένους". Η εφημερίδα γράφει ότι "σε σαφάρι κατά της εισφοροδιαφυγής αναμένεται να επιδοθεί τους επόμενους μήνες η νέα ηγεσία του ΙΚΑ, αλλά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αφού έχει ήδη καταγραφεί "μαύρη τρύπα" ύψους 16 δισ. ευρώ, που απειλεί άμεσα το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα με στάση πληρωμών και κατάρρευση".
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Εργατικές - λαϊκές οικογένειες: Αγωνία για παιδικούς σταθμούς και το μεροκάματο για χιλιάδες γονείς".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "λίγες εβδομάδες πριν ξεκινήσει η λειτουργία των δημοτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, το αδιέξοδο και η αγωνία για χιλιάδες εργατικές, λαϊκές οικογένειες και νέα ζευγάρια κορυφώνονται. Οι δήμοι όλης της χώρας έχουν απορρίψει χιλιάδες αιτήσεις τέτοιων οικογενειών, ενώ την ίδια στιγμή κλείνουν σταθμούς και σταματούν τη λειτουργία βρεφικών τμημάτων, γεγονός που προκαλεί ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα".
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "ΕΚΑΒ: SOS για ζωές ασθενών στη Βόρεια Ελλάδα".
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ασήκωτο το καλάθι της νοικοκυράς. Ακρίβυνε κατά 105 ευρώ τον μήνα".
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΕΞΠΡΕΣ: "Ψαλίδι" στις εγγυήσεις Δημοσίου ζητεί η τρόικα. Διασφαλισμένη η β' δόση του δανείου και συστάσεις για μείωση ελλειμμάτων ΔΕΚΟ".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "φρένο στις εγγυήσεις του Δημοσίου προς ελλειμματικές δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς ζητεί η τρόικα από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας την ανάγκη για άμεσο έλεγχο των δαπανών της γενικής κυβέρνησης (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, τοπική αυτοδιοίκηση κ.ά)".
ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Το τραπεζικό ράλι δείχνει deals. Φουντώνουν και πάλι τα σενάρια για συγχωνεύσεις στον κλάδο".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τραπεζικό ράλι στο Χρηματιστήριο. Οι μετοχές όλων των τραπεζών σημείωσαν εντυπωσιακά κέρδη, με κορυφαία τη μετοχή της Eurobank που έκλεισε στο +13,56%. Οι αυξημένες αποτιμήσεις των τραπεζών διευκολύνουν πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου και προλειαίνουν το έδαφος για deals".
ΚΕΡΔΟΣ: "Αυγουστιάτικος καύσωνας ενέσκηψε στο Χρηματιστήριο. Οι τράπεζες και πάλι οδηγούν την κούρσα στην αγορά".
Η εφημερίδα γράφει ότι "με το δεξί "μπήκε" η αγορά στον Αύγουστο, καθώς οι φήμες στην Ελλάδα για ανακατατάξεις στον τραπεζικό κλάδο αλλά και η σχετική κινητικότητα που παρατηρείται στον κλάδο με δηλώσεις, καθώς και συναντήσεις τραπεζιτών, σε συνδυασμό με τα εταιρικά αποτελέσματα στην Ευρώπη έδωσαν κίνητρο εν μέσω θέρους για αγορές από ξένους κυρίως και λιγότερο από εγχώριους επενδυτές".
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σοβαρές ενστάσεις για την υλοποίηση δεσμεύσεων. Διατυπώνει η τρόικα στα διαρθρωτικά και δημοσιονομικά".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σοβαρές ενστάσεις σε 8+1 σημεία που αφορούν την υλοποίηση των διαρθρωτικών και των δημοσιονομικών δεσμεύσεων τις οποίες ανέλαβε η Ελλάδα μέσω του μνημονίου εγείρουν -σύμφωνα με πληροφορίες- οι επικεφαλής της τρόικας, παρά το γενικό κλίμα ικανοποίησης για την τήρησή του".
Τρίτη 3 Αυγούστου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου